2017-ben volt 250 esztendeje, hogy megépült templomunk. Plébániánk közössége a nagy évfordulóra készülve kezdte elvégeztetni a külső-belső felújítást.

A georadaros mérést követően ami eddig csak feltevés volt, valósággá vált: megtaláltuk és bejártuk templomunk szentélyének altemplomát.

A felsővárosi templom állapotfelmérésével kezdődtek a munkálatok 2011 végén. A Szegedi Tudományegyetem és az Atikövizig munkatársai georadarral is megvizsgálták az épületet, s már ekkor altemplomra utaló jeleket fedeztünk fel.

„A feltárási munkánk eddigi legnagyobb és legjelentősebb állomásához értünk kedden azzal, hogy a közös munka eredményeként megtaláltuk a keresett altemplomot. Az együttműködő szakértő csapat örömét csak tetézi, hogy a templommal együtt 1760 táján épített és az 1870-es években lezárt, azóta gyakorlatilag elfeledett térbe bejutva belülről felfedeztük a levezető lépcsőt is. Az altemplom meglepően jó állapotban van és eddigi félelmeinkkel ellentétben nincs feltöltve, gyakorlatilag felemelkedve lehet sétálni a térrendszerben. A korábbi műszeres vizsgálatok által már jelzett helyen egy nagy összefüggő tér van, amelyet különböző állapotú kripta jellegű sírhelyek tagolnak. A templomtér bal hátsó részén kezdett szabályos feltárási munka részeként először egy 40×40 cm méretű födémáttörést készítettünk, amelyen keresztül már le lehetett ereszkedni a feltárult térbe” – írt a felfedezésről Darvas Imre okleveles építészmérnök, a felújítási munkák koordinátora, aki a munkálatokról internetes naplót is vezet:

http://templomfelujitas.blogspot.hu